Selecteer een pagina

Afgelopen woensdag was het dankdag in Nederland. Ik ben niet opgegroeid met een vaste dankdag en weet ook niet precies waar het vandaan komt. Het zette mij in ieder geval aan het denken, aangezien ik geloof dat je elke dag vanuit dankbaarheid mag leven, dat je dankbaar  mag zijn en stilstaan bij wat je allemaal hebt ( en dit is vaak meer dan je denkt).

Een vaste dankdag ?
Geschiedenis was niet mijn favoriete vak op school, maar het schijnt dat in de middeleeuwen er een vaste dag in Nederland  werd vastgesteld om God te danken voor de gewassen en arbeid. Ik moet ook denken aan Thanksgiving Day, een nationale feestdag waarop  de Amerikanen danken voor de oogst en alle andere goede dingen. Ik vind het een mooi gebaar dat mensen één dag stilstaan en dankbaarheid vieren. Maar waarom maar één dag en niet elke dag?

Enjoy every single moment..
Ik ben een optimist, waar ik God erg dankbaar voor ben. Ik probeer altijd naar de mooie kant in het leven te kijken en belicht deze kant ook graag. Daarnaast probeer ik altijd het beste te halen uit het leven en mijn tijd zo goed, als mogelijk, te benutten.
In 2014 zijn we getrouwd en op de uitnodigingen zette we de volgende tekst:
Enjoy every single moment,
The good, the bad,
the beautiful,
The ugly, the inspiring,
the not-so-glamorous moments
and THANK GOD through it all.

The good moments..
Ik sta graag stil bij bijzondere mijlpalen en afgelopen oktober mochten we de verjaardagen van mijn man én onze dochter vieren. Ik ben dankbaar dat mijn man kerngezond is en vond het de hoogste tijd om hem eens in het zonnetje  zetten. Ik bedacht een themafeest in ” The Great Gatsby Style” ( vooral omdat ik dol ben op de glitter, glamour en mooie kleding) met een taartenbuffet en whisky proeverij. Met wat gouden ballonnen en gouden gordijnslierten ( echt HEMA)  was de woonkamer zo omgetoverd tot een echte feest locatie.  Ik ben enorm dankbaar voor de hulp van mijn zusjes, die de catering op het feest hebben verzorgd en samen met onze moeders een heel taartenbuffet gemaakt hebben voor manlief ( hij is dol op taart, dus de keuze was reuze). Wat vond  ik het moeilijk om dit uit handen te geven, omdat ik altijd alles zelf heb gedaan en de realiteit nu is dat ik het  niet meer allemaal zelf kan. Maar wat is het dan fijn te weten dat er mensen voor je klaarstaan en je willen helpen. Het is echt nog steeds een leerproces, want pas bood een vriendin van mij aan om te helpen in het huishouden. Heel fijn, maar het lukt mij niet om dit aan te nemen.

the great gatsby

The Bad and Beautiful moments…
Een jaar geleden, hoogzwanger en de dagen aftellend.. Mijn zwangerschap was zwaar door de pijnlijke bekken-instabiliteit, het geknapte longblaasje ( ook pijnlijk) , de vervroegde zwangerschapsverlof waardoor ik niet meer mocht werken (helemaal pijnlijk) en het feit dat ik niet meer kon lopen aan het einde. Maar.. door de bekken-instabiliteit kwam ik in contact met Alida Achterberg van Oefentherapie Veenendaal,  gespecialiseerd bekkentherapeut en waar ik binnenkort een drankje mee ga doen. Door het vervroegde verlof had ik meer tijd om met mijn vriendinnen af te spreken en groeide ons meisje ineens veel beter door de verplichte rust en ben ik  dankbaar dat ik niet in een rolstoel ben beland (dit was namelijk de prognose).  Wat was ik dankbaar  toen ik de eerste wee voelde. Gek, want ik dacht vroeger altijd : ik wil echt  geen kinderen, want die moeten eruit en dat past gewoon niet. Ik zal je mijn hele bevallingsverhaal besparen  maar ben dankbaar voor de turbo bevalling van nog geen 3 uur  ( oké, de na-weeën in de kraamweek waren wel erg vervelend hoor). En nu, een jaar later, mogen we stilstaan bij de eerste verjaardag van ons meisje.  Als ik naar mijn dochter kijk, kan ik me bijna niet meer voorstellen dat ze zo klein is geweest.  Van een hulpeloos, afhankelijk en gezonde baby  naar een eigenwijs, ondernemend en vrolijke dreumes. Dankbaar voor het nieuwe leven wat gegeven is en waar ik de verantwoordelijkheid voor heb gekregen en de bijzondere nieuwe levensfase. Over nieuwe fases gesproken…
De eerste kinderverjaardag, ik heb eerlijk gezegd niets met kinderverjaardagen, ik vond ze altijd veel te druk. En zo’n eerste verjaardagsfeest geef je vooral voor jezelf, want het kind merkt er toch niets van. Voor het verjaardagsfeestje had mijn zusje een speciale Smash Cupcake gemaakt. Ik had op social media al vaak Smash Cakes gezien en het leek mij leuk om ook zoiets te doen. Maar er werd weinig gesmasht, want dochterlief is erg voorzichtig ( met taarten) . Na het feest keek mijn man mij  aan en vroeg me of ik ook niet heel moe was. Moe? Ik was kapot. Kinderverjaardagen zijn veel vermoeiender dan onze eigen feestjes, vinden wij. Dus toen hebben we onze meid naar bed gebracht en zijn vervolgens zelf ook ons bed ingedoken. Goddank dat we een uurtje extra gekregen  hebben deze nacht.

The ugly moment…
Na de bevalling ben ik ziek geworden. Ik heb de chronische  auto-immuunziekte, de ziekte van Hashimoto, gekregen. Mijn schildklier doet het niet meer uit zichzelf en ik moet dagelijks medicatie nemen om te overleven.  De medicatie is nu redelijk afgesteld, maar ik voel me er niet veel beter door. Ik heb dagelijks hartkloppingen, heb het  vaak koud, ben snel vermoeid en last van pijnlijke spieren.  Mijn nagels brokkelen af, maar ik ben dankbaar voor Coco, mijn nagelstylist, die mijn nagels elke maand versterkt met gellak. Mijn haar breekt snel af en zo kan ik nog wel even door gaan. Mijn leven is anders, minder spontaan en verplicht meer geplande rustmomenten….Maar hé, Ieder mens heeft zo haar of zijn eigen strubbelingen. Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met  moeilijke momenten in ons leven, worden we ziek of overlijden er dierbaren in onze omgeving . Maar dan mogen we dankbaar zijn dat we ook hele goede momenten en mooie momenten mogen beleven.   Het gekke is dat we altijd bij de pijnlijke momenten ons pas realiseren hoe kostbaar en fragiel het leven is. Ik ben ondanks alles een dankbaar mens.

Thank God…
Nu bedacht ik mij ineens dat ik mijn inspirerende en not-so-glamorous moments niet beschreven heb.. Uhm, genoeg “niet -zo- glamorous- momenten hoor. Ik ben redelijk ongenuanceerd, ben direct, zeg wat ik denk en denk redelijk zwart/wit (Oké, erg zwart/wit) dus dat zorgt wel eens voor situaties niet heel glamourous zijn.   Inspirerende momenten zijn er ook… Waar ik ook ben, ik raak altijd wel geïnspireerd door iets of iemand. Een goed gesprek met een klant, vriendin of totale vreemde kan heel inspirerend zijn.  Als ik buiten wandel in de natuur of gewoon in de wijk waar ik woon.  Als ik een boek of tijdschrift lees of een film kijk kan ik ook geïnspireerd raken.  Ook kan muziek mij enorm inspireren of een preek die ik  luister in de kerk. De bijbel heeft nog de meest inspirerende verhalen, spreuken en teksten vind ik.  Uiteindelijk denk ik dat het belangrijk is te genieten van alle momenten in je leven en te leven vanuit dankbaarheid.

p.s. “Dankbaarheid is een bloem, die in weinig tuinen bloeit”
Een inspirerende spreuk van mijn oma, en een dankpuntje.. zonder haar was ik nooit op de wereld gekomen. Thanks Omi!

Pin It on Pinterest

Deel dit bericht