Als schoonheidsspecialist richt ik mij op de verzorging van de huid. De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Wist je dat de huid is opgebouwd uit drie verschillende huidlagen? Leer meer over je eigen huid.

malu-wilz-visual-cleansing2

De opperhuid/ Epidermis
De bovenste laag van de huid, bestaande uit epitheelweefsel. De totale dikte van de opperhuid is tussen de 0,05 en 0,1 millimeter en bestaat uit vijf lagen. Het is de dunste laag van de huid. De buitenzijde van de opperhuid is dood en bestaat uit verhoornd epitheelweefsel. De onderzijde van de opperhuid is levend, hier worden nieuwe cellen gevormd. De nieuwe cellen verplaatsen zich naar het bovenste gedeelte en veranderen in verhoornde, dode cellen. Dit veranderingsproces wordt ook wel het verhoorningsproces genoemd.

De barrièrefunctie van de huid
De opperhuid bestaat uit dode en levende cellen. De dode huidlagen beschermen de levende huidlagen en laten zeer selectief stoffen door de huid gaan.  Zo vormen de dode huidlagen een natuurlijke barrière: de huidbarrière.

Bepaalde stoffen kunnen  de huidbarrière passeren. De opperhuid is doorlaatbaar voor:

  • stralingen (Uv-straling en infraroodstralen);
  • gassen (koolzuurgas en zuurstofgas);
  • lipiden en stoffen die in vet oplosbaar zijn ( in vet oplosbare vitamine A, D, E, en K).

Stoffen zoals water of in water oplosbare vitamines kunnen de huidbarrière niet passeren. Denk je eens in dat je water zo kunnen opnemen, dan zou je na het douchen opzwellen.

De lederhuid/ Dermis
Deze laag zit tussen de opperhuid en is opgebouwd uit dicht bindweefsel. Deze huidlaag is veel dikker dan de opperhuid, de dikte varieert tussen de 0,5 tot 3 millimeter. In de lederhuis vind je collagene en elastische vezels. Deze vezels bepalen voor het grootste gedeelte de stevigheid, elasticiteit en souplesse van je huid. De lederhuid bevatten verschillende cellen met ingewikkelde namen die ervoor zorgen dat bacteriën worden vernietigd, weefselhormonen vormen en je huid weer repareren nadat deze beschadigd is (door bijvoorbeeld een wond). Ook bevinden zich in de lederhuid bloed- en lymfevaten.

De onderhuid/ Subcutis
De onderste laag van de huid, de onderhuid is opgebouwd uit losmazig bindweefsel. De mazen tussen deze vezels zijn groot en daar bevinden zich groepjes vetcellen. Vetcellen zijn in staat vet op te nemen en bepalen de dikte van de onderhoud. De dikte varieert per persoon. Bij ons vrouwen gaat bijvoorbeeld snel meer vet zitten op de bovenbenen en bij mannen op de buik. Dit vet dient als reservevoorraad, vandaar dat het zo moeilijk is om op bepaalde plekken af te vallen.

De functie van de onderhuid en het vet in de onderhuid is:

  • bescherming van je organen (als een soort van stootkussen);
  • lichaamsvorm en veerkracht;
  • vetopslag ter bescherming tegen de kou.

Samengevat is je huid een orgaan, bestaande uit drie huidlagen en verschillende diktes. Iedere huid is uniek en verdient de beste verzorging. Volgende keer blog ik over de functies en kenmerken van je huid.

Pin It on Pinterest

Deel dit bericht